Hati-hati Dengan Gigitan Si Mpus !

Meskipun terlihat sepele, gigitan si mpus ternyata dapat menyebabkan luka infeksi yang serius, loh! Penyebabnya adalah dari luka yang ditimbulkan, bakteri dapat dengan mudah masuk ke dalam otot  dan tulang manusia.

Luka terbuka dari gigitan seekor anjing yang dapat merobek daging dan mematahkan tulang (ouch!), ternyata lebih mudah dibersihkan dan kemungkinan untuk terjadinya infeksi lebih kecil dibandingkan dengan luka yang disebabkan oleh gigitan kucing yang biasanya terjadi di daerah tangan.

Ini terbukti dari hasil penelitian yang dipublikasikan pada “The Journal of Hand Surgery” edisi Februari, dimana para peneliti mempelajari rekam medis dari 193 orang yang datang ke RS Mayo Clinic dengan luka gigitan kucing pada tangan mereka.

36 orang segera dilarikan ke RS dan harus menjalani rawat inap selama 3 hari, sementara 154 orang lainnya menjalani rawat jalan dan pengobatan dengan antibiotik, meskipun pada akhirnya 12 orang diantara mereka tetap harus diopname. Komplikasi akibat luka gigitan kucing itu terjadi di daerah syaraf, menyebabkan abses dan kehilangan mobilitas sendi.

Penyebab infeksi pada umumnya disebabkan oleh Pasteurella Multocida, bakteri agresif yang banyak ditemukan pada sebagian besar binatang termasuk pada 90% kucing sehat. Pengobatan biasanya dilakukan dengan pemberian amoksilin kepada penderita.

“Apabila luka gigitan kucing menjadi bengkak, berwarna merah, terasa nyeri dan anda mengalami kesulitan dalam menggerakkan tangan, berarti telah terjadi infeksi di area tersebut dan pengobatan harus segera dilakukan,” jelas Dr. Brian T. Carlsen, ahli bedah tangan di Mayo Clinic.

“Lapisan otot dan sendi kita berada di permukaan sehingga dapat dengan mudah ditembus oleh gigitan kucing yang kemudian menyebarkan kuman di area tersebut,” tambahnya. “Begitu kuman masuk, akan dengan cepat menyebar di area yang penuh dengan cairan yang tidak terdapat sirkulasi darah sehingga harus dilakukan tindakan pembedahan.”

Jadi, jangan sepelekan luka gigitan si mpus ya ! 

 

Disadur dari Beware of a Cat’s Bite by Nicholas Bakalar, dipublikasikan oleh The New York Times Edisi 13 Februari 2014.

How You Touch Other People’s Lives, That’s What Matters

A line from Batman Begins struck me yesterday:

“It’s not who I am underneath, but what I do that defines me..” (Batman quoting Rachel Dawes)

What we do that defines us. What we do to other people around us.

Dua orang sepupu gue meninggal di bulan Ramadhan kemarin, bukan di hari yang sama, tapi semuanya di hari Jumat. Keduanya masih muda, energik, dan masih dalam usia produktif. But sadly, they both lost their lives to illness they had fought for quite sometimes.

On the day they died, timeline FB gue tiba-tiba dipenuhi oleh status orang-orang yang nggak gue kenal, tagging almarhum, expressing their condolences. Their friends come from many societies, bukti bahwa pergaulan almarhum sangatlah luas, tidak mengenal batas usia, jenis kelamin, maupun status sosial dan ekonomi. Semua merasa kaget dan kehilangan atas kepergian mereka. Dan semua mengatakan hal yang sama, bahwa kedua almarhum adalah orang-orang yang sangat baik hati, peduli kepada teman-temannya secara tulus, berkegiatan dan berteman tanpa pamrih, dan selalu memberikan energi positif di setiap kehadiran mereka. 

Having learned that my cousins were socially active in many communities, I was astounded with the eulogies their friends made for them. Sincere eulogies. Some of them even capturing their last conversation with Almarhum, showing that even in their illness, almarhum still cared for their friends. Masih peduli dengan teman-temannya, masih memberikan semangat, regardless their conditions yang sebenernya lebih membutuhkan perhatian maksimal. Kepentingan diri sendiri menjadi nomor sekian.

My cousins must have done great jobs and wonderful things for their communities, let alone their personalities which made them loved and respected by their friends. They have touched other people’s lives in their own way, a way which I believe was full of love,  compassion, kindness and devotion. They filled their lives with good things and useful ones, not only for their dunya but also for their akhirat. And in the end, what goes around will always come around. How you touch other people’s lives, that’s what really matters.

 

You’re surely missed by so many people, guys !

 

Suicide Squad

Which squad are you? MARVEL, of course!!

Once again, DC’s second movie this year after BVS, is losing it to Marvel’s second movie X-Men: Apocalypse. Apart from Margot Robbie who nailed it in playing as (hot) psychopath dr Harley Quinn, the rest of the film is dull. Even Will Smith is losing his charms.

Berlatar belakang di Gotham City, film ini bercerita tentang Amanda Waller (somekind of US Govt secret agency leader) yang mau bikin sekelompok pasukan ‘tentara’ yang terdiri dari para penjahat ternama di bidangnya: Deadshot (Will Smith) yang jago tembak and never miss a target, dr Harley Quinn (Margot Robbie) yang dulu adalah psikiaternya Joker di penjara tapi terus berubah jadi psikopat dan menjadi pacarnya Joker, Killer Croc (Adewale) — I surely miss the part yang describing kenapa dia jadi seperti mutan buaya gitu, El Diablo (Jay Hernandez) yang keren banget sebenernya bisa mengeluarkan api dari tangannya dalam berbagai macam bentuk, Capt Boomerang (Jai Courtney) yang jago berbumerang, dan Slipknot (Adam Beach) yang scenenya di film ini hanya beberapa saja dan langsung dimatikan (oops, spoiler!). Pasukan ini dipimpin oleh Colonel Rick Flag (Joel Kinnaman — somehow mukanya familiar but I still can’t recall dia pernah main di film apa) yang wing-girl nya adalah Katana (Karen Fukuhara) seorang gadis jepang yang konon jago banget main samurai.

Singkat cerita, pasukan ini harus melawan tokoh jahat demon Enchantress (Cara Delevingne) dan saudara lelakinya yang berambisi untuk menaklukkan dunia (typical). Sebenernya Delevingne kurang cocok sih menurut gue untuk peran ini, lebih pas macam Angelina Jolie ya kalau untuk tokoh demon, ekspresi demon-nya lebih dapat. Belum lagi akting meliuk-liukkan badannya yang gengges pada waktu dia mengumpulkan energi untuk membuat ‘mesin’. Ngga banget.

Another villain di film ini adalah Joker (Jared Letto). Harapannya bisa liat akting Letto yang okenya maksimal seperti waktu dia main di Dallas Buyers Club. Tapi kok ya jadi aneh ya dia jadi Joker disini. Apalagi kalau dibandingin sama Heath Ledger sebagai Joker di Batman The Dark Knight, j a u h banget. Too much accessories not needed for a Joker.

And now credit goes to .. Margot Robbie !! she is so damn hot and pas banget bawain tokoh dr Quinn, dari awalnya yang normal sampai jadi psikopat. Celetukan-celetukan ngeselin tapi lucu dan body languagenya yang seksi banget tapi ngga murahan, semuanya dapet. Gue aja yang cewe seneng banget liatnya, apalagi para lelaki deh…

Alur cerita di bagian separuh pertama was so dragging. Pengenalan para tokoh squadnya juga standar, nothing special. Separuh kedua pada saat mulai adegan tembak menembak dan berantem ngelawan para demons juga boring. Beberapa fighting scene dibuat mode slow motion yang menurut gue kurang perlu.

Anyway, this is my personal opinion ya, no hard feelings for DC fans.  Meskipun begitu, masih menantikan kok upcoming DC film “Justice League” yang sepertinya dan seharusnya lebih keren daripada dua film DC tahun ini.

And, can we have someone re-do the Batman costume please? the last one was so bulky that it looked like Batman gained lot of weights 

Sea Games 1997 Jakarta vs Olimpiade 2016 Rio de Janeiro

Ini bukan untuk bandingin antara Sea Games 1997 Jakarta dengan Olimpiade 2016 Rio de Janeiro yang lagi berlangsung sekarang, hanya saja karena sabtu pagi kemarin nonton di TV parade para atlit di pembukaan Olimpiade 2016, it kinda brought back my memories of being a Liaison Officer (LO) during the 19th Sea Games 1997 in Jakarta.

I was in my last year of College, and having the chance to get involved in such a big event like that was spectacular. An honor. Luar biasa, tidak dapat dilukiskan dengan kata-kata. You got a chance to make new friends, interacted with people from other countries, experienced a new job, and the most important of all –> you got well paid !! Untuk ukuran kantong anak mahasiswa di masa itu, honor yang dibayarkan untuk periode 2 minggu cukuplah membuat gue untuk berfoya-foya sesaat *evilgrin.

For being an LO, one must pass several tests; written tests, interviews and Focus Group Discussion. It was a tough competition as you had to compete with hundred of applicants. Basically they were looking for energetic young people who can communicate in fluent English.  So when I went to the last test, pede aja sih ngomong bahasa inggrisnya, yang penting keliatan dan terdengar fluent dulu aja…hehehe

Singkat cerita, I was assigned as LO for Malaysian Swimming Team. Male Swimming Team. Yes, MALE ! So you can imagine how excited I was to be assigned to accompany a bunch of young male athletes who always stripped down to their swimsuit at the venue (ayey!) 

My main job was to accompany them, athletes and officials, and to cater all they need. To make sure that they went and arrived safely and on schedule to the venue. Macam Event Organizer atau Team Assistant ya. It might look simple but believe me, it was not 

You must be ready at the hotel first thing in the morning, as their schedules for practice were so early. You’d need to make sure that their transportation hotel-venue-hotel were on time. No excuses for “bus is late” even for 1 minute. Once they were at the hotel door, the bus must be ready at the Lobby. And once they dressed up after the practice or the match, the bus must be ready as well. You could call it a day when they all happily finished their dinner and went to bed. A quick city tour and be a shopping buddy were also on your list of duty.

The fun part of being in a live match was the euphoria we got, especially when you were in the opponent’s side and you were emotionally attached to them. Without realizing it, you were cheering and supporting them to win the match, even when they raced against your own country. 

So when I saw lots of young native brazilians during the Opening Ceremony getting involved in the Olympic, I could feel their adrenalin in the air. They must be drop dead excited, not to mention that it is a worldwide event. Whether it is a small country that they take care of, or it is a not-so-popular sport they are responsible of, it won’t matter. The thing is they are chosen to be part of the Olympic where not everyone  can have that chance. It is a once in a lifetime experience, and definitely, a to die for !

Been there, done that 

Sea Games 1997 ID Card

Sea Games 1997 ID Card

Parenting with Harry Potter

This line from Harry Potter and the Cursed Child has its point.

Harry_parenting

We parents, often think that what we’ve done for the kids are for their best. Picking up the clothes to wear, their hairstyle, or even school they go in to, we do it in the name of love.

It is true that we love them loads that we don’t want them to fail especially in their early stage of life. We want everything to be settled and run smoothly, cos we think that we’ve been there before and now we know what’s best to be done. But then, if they don’t experience how it feels to fall and fail as a result of their own decision, how can they face the real life — the unfair and tough one ?

I’m no master in parenting. I have so many flaws. Even that I’ve taken some parenting classes, but when it comes to daily practice it is a totally different situation.

Parenting has no tutorial and it is a lifetime assignment. You will need to keep learning how to deal with your children, and with yourself.

Until We Meet Again

Last Friday was the last day for some of my friends at the office. Closing the week by saying “until we meet again” to them really sucks. For years you’ve spent your hours at the office with them and now they won’t be around anymore.

For me, my relations with some people at the office are more than just co-working. There will be some people who are close to you emotionally. You didn’t just work with them, you live your life with them. You didn’t just know their working style, but you also understand them as a person. You spent your time laughing with them, making fun of others with no hard feelings, lunches, shopping, gossiping, and they were the person you were looking for when you had hard times with your work.

But life doesn’t always go as we want it to. You may want to keep all your best friends close to you, but they have their own life journey and destiny. You will just need to be grateful that your path had crossed with theirs, as it had given you so many things to learn and remember.

To my dear friends, I wish you nothing but the best luck ever in your next chapter of life, and thank you for everything.

We may not see each other physically again everyday, but hey, group Lt. 31 Ujung still there !! Please do keep close contact !!

LO_Zen Farewell

Lt. 31 Ujung

With loads of Love !!!